Benodigheden

Wat hebben wij tegenwoordig allemaal nodig?

De meeste mensen die beginnen met fotografie, zien de camera zelf als een van de grootste uitgaven. Je bent er echter nog niet wanneer je alleen een goede camera hebt. Wil je de beste foto’s maken, of ben je van plan om een bedrijf te beginnen om zo geld te verdienen met de fotografie, dan zijn er een aantal benodigdheden die je zeker nodig zal hebben.

Geheugenkaarten

Wanneer je foto’s gaat maken als professioneel fotograaf, kun je het jezelf niet veroorloven dat je op een gegeven moment geen plaatjes meer kunt schieten omdat de geheugenkaart vol is. Kies daarom altijd voor extra geheugenkaarten, maar zoek eerst even op of de geheugenkaarten passen bij de camera die je hebt. Het opslaggeheugen van de geheugenkaarten is niet het enige waar je naar moet kijken. Let ook op de snelheid van de geheugenkaart. Neem voor elke opdracht minstens twee extra kaarten mee, zodat je zeker weet dat je dat ene unieke moment niet mist tijdens jouw klus.

Computerbril

Professionele fotografen kijken niet alleen door de lens. Ze zijn vaak meerdere uren per week bezig met het bewerken van foto’s en vaak betekent dit ingespannen naar het beeldscherm kijken. Wil je zeker weten dat je dit werk over een aantal jaar ook nog kunt doen, schaf dan een computerbril aan. Deze bril filtert een groot deel van het schadelijke licht vanaf het beeldscherm, waardoor je minder schade aan je ogen krijgt. Dat is belangrijk voor fotografen, want zonder goed zicht krijg je nooit goede foto’s.

Extra batterijen

De camera’s werken op accu’s, ofwel batterijen. Wanneer de batterij van de camera leeg is, is er geen enkele manier meer waarop je een plaatje kunt schieten. Ga je professioneel aan de slag met fotografie, zorg er dan voor dat je minstens één volle batterij bij je hebt. Duurt een klus minstens een halve dag, zorg dan voor twee volle batterijen. Het kost wat geld, maar je weet dan wel zeker dat je professioneel overkomt en alle foto’s kunt maken waar je voor betaald krijgt.

Statief voor je camera

Met een langere sluitertijd in minder verlichte omstandigheden mag de camera geen millimeter bewegen. Dat is lastig wanneer je de camera vast moet houden tijdens het fotograferen. Kies daarom voor een statief, bij voorkeur eentje die je in kunt stellen in alle mogelijke richtingen. De goedkoopste statieven zijn niet praktisch wanneer je professioneel aan het werk gaat, je hebt dan echte kwaliteit nodig.

Afstandsbediening

Er zijn situaties waarin je niet achter je camera kunt blijven staan. Bijvoorbeeld wanneer je foto’s wilt maken van jezelf, of van dieren in het wild die niet gemakkelijk te benaderen zijn. Daarvoor zijn speciale afstandsbedieningen op de markt gebracht voor professionele fotografen. Let er wel op dat je een afstandsbediening aanschaft die past bij jouw merk camera.

Externe harde schijven

Kwalitatieve foto’s nemen veel ruimte in op de harde schijf van jouw werkcomputer of laptop. Zeker wanneer je meerdere bewerkingen uitvoert en de verschillende versies op wilt slaan. Online opslaglocaties zijn handig, maar deze raken ook snel vol. Het geld dat je moet betalen voor extra opslagruimte kun je beter investeren in externe harde schijven. Het is praktisch om er direct minstens twee aan te schaffen, zodat je de foto’s die je maakt handig op kunt delen over de verschillende schijven en mappen. Hoe eerder je begint met het systematiseren van je opslaglocaties, hoe makkelijker het wordt om een bepaalde foto terug te vinden. Ook wanneer je er duizenden opgeslagen hebt op verschillende locaties.

Cameratas en schoonmaakspullen

De camera is waarschijnlijk je meest waardevolle bezit. Een goede cameratas is handig omdat dit de camera beschermt, maar ook ruimte biedt voor extra lenzen en geheugenkaarten. Dit oogt professioneel en maakt het zowel makkelijker als veiliger voor jou om met je camera naar een bepaalde locatie te reizen.
Zorg er ook altijd voor dat je schoonmaakspullen bij je hebt om de camera en de lenzen schoon te maken. Een schoonmaakdoekje van microfiber, een lens pen en blaasbalg zijn meestal al voldoende om direct weer verder te kunnen met het maken van de beste foto’s.

Benodigdheden voor een professioneel fotograaf

Uiteraard is dit maar een kleine greep uit alle mogelijke benodigdheden die je moet hebben wanneer je professionele foto’s wilt gaan maken vanuit jouw bedrijf. Maar deze lijst is een goede start voor de mensen die echt niet weten waar ze moeten beginnen!