Software

Editing software

Het maken van perfecte foto’s is niet makkelijk. Zeker niet wanneer de camera iets vastlegt wat we met het blote oog anders zagen. Gelukkig is er veel software dat gebruikt kan worden om de resultaten van de foto’s te bewerken. Er zijn veel verschillende programma’s te vinden die stuk voor stuk beweren dat zij de beste zijn, maar welke software het best bij jou past, dat hangt af van de eisen die je zelf stelt.

Adobe Lightroom

Lightroom is praktische software waarmee je het overzicht kunt bewaren en foto’s aan kunt passen. Zo kun je de kleurtinten van een foto veranderen, of de belichting aanpassen zodat de foto er beter uit komt te zien. Lightroom wordt door veel fotografen vooral gebruikt om te systematiseren. Het is mogelijk om trefwoorden aan foto’s toe te voegen en online albums te maken waarin de foto’s gemakkelijk terug te vinden zijn.
Een groot voordeel van Lightroom is dat je alle bewerkingen die je gedaan hebt voor één foto kunt kopiëren voor alle foto’s die je met dezelfde instellingen hebt gemaakt. Handig wanneer je fotograaf was op een bruiloft bijvoorbeeld, of een landschap hebt gefotografeerd gedurende een hele middag.

Adobe Photoshop

Photoshop is ook een programma van Adobe en is een van de bekendste programma’s voor fotografen. Het wordt dan ook wereldwijd gebruikt door mensen die het beste uit de foto’s willen halen. Photoshop wordt meestal naast Lightroom gebruikt, omdat Photoshop niet te gebruiken is voor het systematiseren van de foto’s. Het is echt een programma dat je gebruikt om de meer ingrijpende bewerkingen door te voeren, zoals het verwijderen of toevoegen van elementen in een bepaalde foto.
Photoshop is ook zeer geschikt voor het toevoegen van het logo van jouw bedrijf op de foto’s. Handig wanneer je foto’s online hebt staan en niet wilt dat alle mensen die gewoon kunnen kopiëren zonder jouw naam erbij te vermelden. Wanneer jouw bedrijfsnaam en logo in de afbeelding staat, zorgt dit voor gratis reclame over heel het internet.
Bij Photoshop is het niet mogelijk om alle bewerkingen van een foto te kopiëren naar een andere foto die je gemaakt hebt. Photoshop wordt gezien als een programma voor professionele fotografen en is bijzonder precies.

Gimp

Gimp is een alternatief voor Photoshop. De grootste verschillen zijn dat Gimp gratis is en minder opties en mogelijkheden heeft dan Photoshop. Gimp is handig voor de amateurfotografen die het beste resultaat uit hun foto’s willen halen. Of het geschikt is voor professionele fotografen is nog maar net de vraag. Hierbij is het de vraag wat je zelf wilt.

View NX

Heb je een Nikon camera, dan is View NX een handig programma dat gratis beschikbaar is voor Nikon gebruikers.
Andere handige software
Wanneer je veel foto’s maakt en je bedrijf professioneel op wilt zetten, heb je uiteraard meer software nodig dan alleen editing software. Wij van MMWorks.nl merken dat er vooral veel mensen zijn die software gebruiken voor het opslaan van foto’s, omdat zij geen externe harde schijf hebben. Je kunt hiervoor een gratis account aanmaken bij Dropbox, je krijgt dan een beperkte opslagruimte die je uit kunt breiden wanneer je meer ruimte nodig hebt.

WeTransfer

WeTransfer is een interessante manier om foto’s te delen met klanten. Gratis gebruikers kunnen hier 2GB mee versturen naar andere mensen, maar Plusgebruikers krijgen 20GB ruimte en krijgen een gepersonaliseerde link waarmee andere gebruikers bestanden tot 10GB naar jou sturen. Handig wanneer je met andere fotografen samenwerkt aan een project, of een klant alle foto’s graag digitaal wil hebben.

Software voor fotografen

Onthoud dat er ontzettend veel verschillende programma’s zijn en dat er dagelijks software bij komt voor fotografen. Verdiep je altijd eerst in de mogelijkheden en vraag je af wat de toegevoegde waarde van de software is voor jouw bedrijf. Is het de prijs waard, dan is het een goede investering.